Publicaties vriendelijkheid en compassie

Compassie in je levenCompassie in je leven
Auteurs: Frits Koster en Erik van den Brink
Uitgeverij: Boom, 2015.

 Het Boom hulpboek ‘Compassie in je leven’ is een gids voor iedereen die worstelt met een negatieve houding naar zichzelf of met problemen in hun relaties met anderen. Met de bij het hulpboek horende oefeningen, welke je als audiobestanden kunt downloaden bij aankoop van het boek, leer je meer balans te creëren tussen je eigen zorgen en behoeften en die van de ander, in je werk en je persoonlijke leven. Klik hier voor een recensie van het boek.
Bestel on-line>>


compassievol-leven

Compassievol leven
Auteurs: Erik van den Brink en Frits Koster
Uitgeverij: Boom, herziene vierde druk 2016 (eerste druk 2012).

Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie of mededogen. Maar niet altijd heeft dit vermogen de kans gekregen volledig tot ontwikkeling te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan worden gedaan. Dit boek is geschreven voor iedereen die gezonder wil leren omgaan met psychisch of lichamelijk lijden en de helende werking van mindfulness wil verdiepen met compassiebeoefening.
Bestel on-line>>


Mildheid

Audioboek Mildheid
Auteurs: Frits Koster & Jetty Heynekamp
Uitgeverij: Asoka, 2011.

Dit boekje met bijbehorende CD’s laat de lezer kennismaken met de heilzame kracht van vriendelijkheid en compassie. Op de schaal van een ‘gevoelsthermometer’ richt compassie  zich op de temperaturen ónder het nulpunt en heeft als wens om pijn en lijden te verzachten. Vriendelijkheid richt zich op de temperaturen bóven het nulpunt en streeft naar het bevorderen van het welzijn van onszelf en dat van anderen.
Bestel on-line>>


Vier levensvrienden

Audioboek Vier levensvrienden
Auteurs: Frits Koster, Erik van den Brink en Jetty Heynekamp

Uitgeverij: Milinda, 2013.

Maak kennis met vriendelijkheid, compassie, (mede)vreugde en gelijkmoedigheid. Deze vier ego-overstijgende levensvrienden bestrijken alle vier een ander terrein. Als je spreekt van een welzijnsthermometer dan richt compassie zich op het gebied onder nul graden. Vriendelijkheid richt zich op het gebied boven nul, terwijl medevreugde zich specifiek richt op de extra aangename en warme temperatuur. Gelijkmoedigheid dient als een beschermend omhulsel en als bescherming bij extreme temperaturen.

Op de cd’s staan geleide meditatieoefeningen om de vier verheven gemoedstoestanden tot ontwikkeling te brengen. Het boekje dient als ondersteuning, biedt achtergrondinformatie en beschrijft de valkuilen die op kunnen treden bij de beoefening.Vier levensvrienden biedt een uitnodiging om met vriendelijke, compassievolle, vreugdevolle of onpartijdige ogen te kunnen kijken naar onszelf en naar de wereld om ons heen.
Bestel on-line>>


Compassietraining in de GGZ  
Auteurs: Erik van den Brink en Frits Koster. Dit artikel is een bewerking van het hoofdstuk ‘Compassie’ van dezelfde auteurs, met vriendelijke toestemming overgenomen en aangepast uit Handboek positieve psychologie: theorie, onderzoek & toepassingen (Uitgeverij Boom, Amsterdam, 2013 – onder redactie van Ernst Bohlmeijer, Linda Bolier, Gerben Westerhof en Jan Walburg.)