Profiel

Frits Koster (geb. 1957) kwam in 1979 in aanraking met de beoefening van vipassana- of inzichtmeditatie. Hierdoor geïnspireerd maakte hij eind 1982 een reis naar Azië. Tijdens deze reis is Frits ingetreden als boeddhistisch monnik en heeft ruim vijf jaar gemediteerd en gestudeerd in Thailand, Birma, Sri Lanka en Maleisië. In 1988 kwam hij terug naar Nederland. Hij begeleidt sinds die tijd meditatieactiviteiten; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie. Frits is inmiddels uitgetreden en woont in een klein dorp in Groningen. Hij heeft samen met zijn vrouw een eigen praktijk onder de naam Trainingsbureau Mildheid & Mindfulness, van waaruit hij mindfulnessactiviteiten begeleidt in binnen- en buitenland. Hij is als docent verbonden aan diverse opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en omringende landen en is auteur van diverse publicaties (uitgeverij Asoka). Frits werkt daarnaast als Mindfulness- en als Compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP). Hij verzorgt hier trainingen voor cliënten en voor medewerkers. Frits heeft retraites en workshops Insight Dialogue gevolgd bij Gregory Kramer en andere vooraanstaande docenten op het gebied van mindful communicatie, zoals Susan Gillis Chapman en Edel Maex. Hij volgde de scholing tot trainer Interpersoonlijke Mindfulness bij Florence Meleo-Meyer and Phyllis K. Hicks. 

portret-200x267 Erik van den Brink

Erik van den Brink (geb. 1959) is psychiater/psychotherapeut en mindfulnesstrainer en heeft ruim 25 jaar ervaring in de ambulante GGZ. Hij was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen en werkt thans in eigen praktijk en bij Het Behouden Huys, een psycho-oncologisch centrum te Haren. Hij geeft onderwijs in mindfulness- en compassiegerichte methodieken in binnen- en buitenland. Hij verdiepte zich in psychotherapeutische scholen die het zelfhelend vermogen aanspreken en volgde onder meer scholing bij pioniers in Solution Focused Therapy, Acceptance & Commitment Therapy en Compassion Focused Therapy. Hij ontwikkelde zich tot mindfulnesstrainer op basis van jarenlange meditatie-ervaring en scholing in MBSR/MBCT bij vooraanstaande docenten. Naast MBSR/MBCT en MBCL is hij ook trainer in Interpersoonlijke Mindfulness.


MINDFULNESS-BASED COMPASSIONATE LIVING (MBCL)

Samen hebben Frits en Erik de cursus Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) of Compassietraining opgezet. Deze training is bedoeld voor deelnemers die de cursus Mindfulness (MBSR/MBCT) hebben gevolgd en het moeilijk vinden deze te integreren in het dagelijkse leven. In de training staat het ontwikkelen van (zelf)compassie centraal.

Compassievol levenIn april 2012 is hun boek ‘Compassievol leven’ gepubliceerd (uitgeverij Boom). Dit boek is in 2016 als een hernieuwde (vierde druk) verschenen. Dit boek is geschreven voor iedereen die gezonder wil leren omgaan met psychisch of lichamelijk lijden en de helende werking van mindfulness wil verdiepen met compassiebeoefening. De auteurs lieten zich inspireren door pioniers op het gebied van een wetenschappelijk verantwoorde toepassing van (zelf)compassie in de gezondheidszorg. Het boek is voorzien van een voorwoord van Edel Maex en persoonlijke aanbevelingen van hun inspiratoren Paul Gilbert, Tara Brach, Christopher Germer en Kristin Neff. Het boek bevat een downloadlink waarmee oefeningen kunnen worden gedownload –> Bestel on-line.


Compassie in je levenIn 2015 is het boek ‘Compassie in je leven’ gepubliceerd (uitgeverij Boom). Dit hulpboek is een praktische gids voor iedereen die worstelt met een negatieve houding naar zichzelf of met problemen in hun relaties met anderen. Met de bij het hulpboek horende oefeningen, welke je als audiobestanden kunt downloaden bij aankoop van het boek, leer je meer balans te creëren tussen je eigen zorgen en behoeften en die van de ander, in je werk en je persoonlijke leven. Het boek bevat een downloadlink waarmee oefeningen kunnen worden gedownload –> Bestel on-line.