Opleiding voor mindfulnesstrainers en andere professionals die werken met mensen

Ook onder hulpverleners, die de heilzame werking van mindfulnessbeoefening ontdekt hebben, persoonlijk en/of professioneel, ontstaat in toenemende mate een behoefte aan verdieping. De groeiende werkdruk in de moderne (G)Gz gaat niet zelden gepaard met ‘empathiemoeheid’ naar cliënten en een tekortschietende zelfcompassie. Daarnaast zoeken veel hulpverleners, coaches en andere professionals die werken met mensen naar mogelijkheden om een compassionele houding en compassiegerichte oefeningen te integreren in hun werk, in individuele contacten. Ten slotte speelt bij veel trainers MBSR/MBCT niet alleen de behoefte om zichzelf verder te ontwikkelen op het pad van mildheid en mindfulness, maar is er ook behoefte aan een gestructureerde vervolgcursus voor deelnemers, die eerder de cursus MBSR/MBCT hebben gevolgd.Om te voldoen aan deze verschillende behoeftes hebben we de volgende oefen- en leermogelijkheden ontwikkeld voor hulpverleners en mindfulnesstrainers.

Ervaringsgericht:

 • De 8 weken durende cursus MBCL of Compassietraining voor hulpverleners:
  Deze training (8 x 2,5 uur en een extra stilte- of oefenbijeenkomst) is vooral een training voor mensen die werken met mensen, om het vermogen tot (zelf)compassie bij zichzelf te ontwikkelen. De 8 weken durende cursus richt zich niet op het leren werken met compassiegerichte methodieken maar is vooral ervaringsgericht van aard.
 • Het MBCL-programma in drie dagen:
  Voor hulpverleners en trainers die de cursus in eerste instantie voor zichzelf willen volgen is er ook de gelegenheid om in een kortere, meer gecondenseerde manier de meest belangrijke elementen uit het MBCL-programma te kunnen ervaren o.l.v. Frits Koster of Erik van den Brink, namelijk in de vorm van een 3 dagen durende ervaringsgerichte MBCL-workshop. Van vr 10 sep – ma 13 sep 2021 (op Terschelling), van  za 23 – ma 25 oktober 2021 (in Groningen) en van do 26 – zo 29 mei 2022 (in Groesbeek) zullen er weer ervaringsgerichte MBCL-workshops/retraites plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie.

Opleiding tot trainer MBCL:

 • Volledige MBCL Teacher Training (module 1+2 in één blok van 6 dagen):
  bij het Instituut voor Mindfulness (IvM) bieden we de beide modules ook wel aan in één workshop van 6 dagen. Ook deze opleidingsvorm is bedoeld voor trainers in MBSR/MBCT/Breathworks, die hun eigen beoefening en het werk als mindfulness­trainer willen verdiepen en de training willen gaan geven als een vervolg op de MBSR/MBCT. De volledige MBCL TT is echter ook geschikt voor (G)Gz-hulpverleners, leraren, coaches en andere professionals die ervaring hebben in mindfulness-based werken (MBSR/MBCT, ACT, DGT) en compassiegerichte verdieping zoeken en/of individueel willen gaan werken met compassiegerichte oefeningen. De eerstvolgende (nog niet volgeboekte) volledige MBCL Teacher Training zal in Nederland plaatsvinden van za 25 juni t/m do 30 juni 2022 in conferentieoord ‘De Poort’.  Klik hier voor meer informatie.
 • Het MBCL Scholingsprogramma in twee modules:
  Hierbij wordt de opleiding verdeeld in twee modules van 3 dagen verdeeld. De opleiding is bedoeld voor trainers in MBSR/MBCT/Breathworks, die hun eigen beoefening en het werk als mindfulness­trainer willen verdiepen en de training willen gaan geven als een vervolg op de MBSR/MBCT. Dit opleidingsprogramma is ook geschikt voor (G)Gz-hulpverleners, leraren, coaches en andere professionals die ervaring hebben in mindfulness-based werken (MBSR/MBCT, ACT, DGT) en compassiegerichte verdieping zoeken en/of individueel willen gaan werken met compassiegerichte oefeningen. In module 1 kunnen de deelnemers kennismaken met compassiegerichte oefeningen en daarnaast met de inhoud, de onderbouwing en de achterliggende theorie. In module 2 (3 dagen) ligt de nadruk op het meer vertrouwd raken met het werken met het curriculum en op het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen.
  N.B. De beide modules worden momenteel in Amsterdam gegeven via het Centrum voor Mindfulness (CvM). De eerstvolgende MBCL-opleiding in twee modules vindt plaats van 3-5 november 2021 en van 14-16 maart 2022. Klik hier voor meer informatie.


Online MBCL-opleidingsgroep maart 2021

M.b.t. registratie:

Hoewel MBCL inhoudelijk overlapt met andere compassietrainingen, zijn er ook verschillen in de manier waarop de training wordt aangeboden aan cliënten en in het scholingspad van de trainers. Andere compassieprogramma’s zijn doorgaans ontwikkeld als stand-alone trainingen met eigen trainersopleidingen. MBCL is een vervolgprogramma voor hen die al een MBSR/MBCT of equivalente training doorlopen hebben. Een professionele MBCL-trainer dient dan ook aan de volgende criteria te voldoen om ingeschreven te worden in het A-register:
– Men is geregistreerd als mindfulnesstrainer (MBSR, MBCT of Breathworks), categorie 1 of 2 volgens de VMBN.
– Men heeft succesvol deelgenomen aan de MBCL Teacher Training (module 1 en 2).
– Men heeft ten minste een jaar de persoonlijke mindfulnessbeoefening verdiept met de oefeningen uit het MBCL-programma en voldoende supervisie gezocht (minimaal drie supervisiesessies) bij het geven van de eerste MBCL-training(en); dit proces dient naar tevredenheid te zijn afgerond. Voor MBCL supervisoren klik hier.

Professionele hulpverleners met voldoende training en ervaring in mindfulness-based werken (bijvoorbeeld ACT en DGT therapeuten) kunnen de teacher training modules volgen om hun werk te verdiepen met compassiegerichte thema’s en oefeningen. Zij kunnen opgenomen worden in een B-registerDit geeft geen recht om formeel de MBCL training als vervolg op MBSR/MBCT aan te bieden. Het geeft aan dat men scholing heeft gevolgd om te werken met onderdelen uit het MBCL-curriculum en dit toepast binnen de ethiek en richtlijnen van de eigen beroepsgroep.

Compassie in je leven

Mindfulness verdiepen met Heartfulness. Boom, Nederland, 2019.

Compassievol leven

Een mindfulness-based verdiepingsprogramma. Boom, Nederland, 2016.

Menu