Scholing voor mindfulnesstrainers en andere professionals die werken met mensen

Ook onder hulpverleners, die de heilzame werking van mindfulnessbeoefening ontdekt hebben, persoonlijk en/of professioneel, ontstaat in toenemende mate een behoefte aan verdieping. De groeiende werkdruk in de moderne (G)Gz gaat niet zelden gepaard met ‘empathiemoeheid’ naar cliënten en een tekortschietende zelfcompassie. Daarnaast zoeken veel hulpverleners, coaches en andere professionals die werken met mensen naar mogelijkheden om een compassionele houding en compassiegerichte oefeningen te integreren in hun werk, in individuele contacten. Ten slotte speelt bij veel trainers MBSR/MBCT niet alleen de behoefte om zichzelf verder te ontwikkelen op het pad van mildheid en mindfulness, maar is er ook behoefte aan een gestructureerde vervolgcursus voor deelnemers, die eerder de cursus MBSR/MBCT hebben gevolgd.

Om te voldoen aan deze verschillende behoeftes hebben we de volgende oefen- en leermogelijkheden ontwikkeld voor hulpverleners en mindfulnesstrainers.

De 8 weken durende cursus MBCL of Compassietraining voor hulpverleners:
Deze training (8 x 2,5 uur en een extra stilte- of oefenbijeenkomst) is vooral een training voor mensen die werken met mensen, om het vermogen tot (zelf)compassie bij zichzelf te ontwikkelen. De 8 weken durende cursus richt zich niet op het leren werken met compassiegerichte methodieken maar is vooral ervaringsgericht van aard.

Het MBCL-programma in drie dagen:
Voor hulpverleners en trainers die de cursus in eerste instantie voor zichzelf willen volgen is er ook de gelegenheid om in een kortere, meer gecondenseerde manier de meest belangrijke elementen uit het MBCL-programma te kunnen ervaren, namelijk in de vorm van een lang weekend (3 dagen). Van vr 4 – zo 6 oktober 2019  (in Groningen) en van do 4 – zo 7 juni 2020 (in Denekamp) zullen er weer twee ervaringsgerichte MBCL-workshops/retraites plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie.

MBCL Scholingsprogramma – module 1 (3 dagen):
Deze module is bedoeld voor hulpverleners en mindfulnesstrainers die cliëntgericht (individueel of groepsmatig) willen gaan werken met compassie. In module 1 kunnen de deelnemers kennismaken met compassiegerichte oefeningen en daarnaast met de inhoud, de onderbouwing en de achterliggende theorie. 

MBCL Scholingsprogramma – module 2 (3 dagen):
In module 2 ligt de nadruk op het meer vertrouwd raken met het werken met het curriculum en op het zelf begeleiden van compassiegerichte oefeningen.

N.B. Voor trainerschap beschouwen we de twee modules als onontbeerlijk. De beide modules worden momenteel in Amsterdam gegeven via het Centrum voor Mindfulness (CvM). De eerstvolgende module 1 workshop vindt plaats van wo 6 t/m vr 8 november 2019; de module 2 workshop vindt plaats van ma 20 t/m wo 22 april 2020. Klik hier voor meer informatie.

Volledige MBCL Teacher Training (module 1+2 in één workshop van 6 dagen):
bij het Instituut voor Mindfulness (IvM) bieden we de beide modules ook wel aan in één workshop van 6 dagen. De volledige MBCL Teacher Training zal in Nederland plaatsvinden van  za 27 juni t/m do 2 juli 2020 in conferentieoord ‘De Poort’.  Klik hier voor meer informatie.

M.b.t. registratie:
Hoewel MBCL inhoudelijk overlapt met andere compassietrainingen, zijn er ook verschillen in de manier waarop de training wordt aangeboden aan cliënten en in het scholingspad van de trainers. Andere programma’s zijn doorgaans ontwikkeld als stand-alone trainingen met eigen trainersopleidingen. MBCL is een vervolgprogramma voor hen die al een MBSR/MBCT of equivalente training doorlopen hebben. Een professionele MBCL-trainer dient dan ook aan de volgende criteria te voldoen om ingeschreven te worden in het A-register:
– men is geregistreerd als mindfulnesstrainer (MBSR, MBCT of Breathworks), categorie 1 of 2 volgens de VMBN.
– men heeft succesvol deelgenomen aan de MBCL Teacher Training (module 1 en 2).
– men heeft ten minste een jaar de persoonlijke mindfulnessbeoefening verdiept met de oefeningen uit het MBCL-programma en voldoende supervisie gezocht (minimaal drie supervisiesessies) bij het geven van de eerste MBCL-training(en); dit proces dient naar tevredenheid te zijn afgerond. Voor MBCL supervisoren klik hier.

Professionele hulpverleners met voldoende training en ervaring in mindfulness-based werken (bijv. ACT en DGT therapeuten) kunnen de teacher training modules volgen om hun werk te verdiepen met compassiegerichte thema’s en oefeningen. Zij kunnen opgenomen worden in een B-registerDit geeft geen recht om formeel de MBCL training als vervolg op MBSR/MBCT aan te bieden. Het geeft aan dat men scholing heeft gevolgd om te werken met onderdelen uit het MBCL-curriculum en dit toepast binnen de ethiek en richtlijnen van de eigen beroepsgroep.